Monday, August 30, 2010

Bahana Facebook

Ramai yang mengatakan siapa yang tidak mewujudkan facebook milik sendiri dikira ketinggalan zaman. Pada mulanya, saya tidak berminat sangat, tetapi atas desakan rakan-rakan saya wujudkan juga facebook saya sendiri. Katanya sangat berguna. Namun, saya cuba mengkaji apa keperluannya facebook seperti yang digambar2kan. Tidak berapa lama kemudian (dalam 6 bulan), saya dapat menemui beberapa kelebihan dan kelemahannya. Bukan sahaja melalui pemerhatian diri saya malah juga orang yg terdekat.

Apa yang saya ceritakan di sini bukanlah saya menentang facebook tetapi cuma menyatakan pendapat atas kebaikan dan keburukan yang saya rasa perlu untuk dikongsikan supaya anda menilai sendiri sejauh mana anda menggunakan facebook itu sepenuhnya untuk kebaikan. Seterusnya, anda sendiri lah yang berhak memilih. Jika ada yang terkena, saya memohon maaf awal-awal. Anggaplah ini sebagai peringatan kita bersama.

Antara kelebihan yang saya temui:

Merapatkan silaturrahim
Memang betul. Dunia facebook dan dunia luar semacam sangat berbeza. Kalau diluar kita sukar untuk berjumpa beramai-ramai lagi-lagi apabila tinggal berjauhan. Dalam facebook cuma log in dan kita boleh ber’jumpa’ dengan rakan-rakan kita melalui satu klik sahaja. Selain itu itu juga dapat bertukar pendapat dan fikiran sama ada tentang ilmu dan kerja organisasi. Kita juga dapat mencari rakan-rakan lama. Search sahaja namanya kerana pengguna facebook menggunakan nama sebenar.

Update dengan perkembangan semasa
Antara sebab inilah yang membuatkan saya rasa facebook ini betul-betul perlu. Banyak organisasi telah mewujudkan akaun mereka sendiri dan menerbitkan berita terbaru mereka di ruang post. Kelebihan facebook ialah setiap perkembangan (news feed) akan dipostkan pada semua dinding (wall) rakan-rakan supaya berita akan dapat dibaca secara automatic tanpa bersusah payah kita mencarinya. Malah, kita juga dapat mengetahui update terbaru rakan-rakan kita tentang apa mereka ingin kongsikan di wall kita sendiri.

Menyebarkan iklan/berita/pengumuman/maklumat dengan lebih berkesan
Kelebihan yag lain yang ada pada facebook ialah kebolehan kita men’tag’ rakan-rakan pada sesuatu gambar. Contohnya, kita boleh memuat naik (upload) gambar bersama rakan-rakan pada wall kita. kemudian apabila kita tag nama rakan-rakan kita pada gambar tersebut, secara automatic rakan-rakan kita akan mengetahuinya apabila mereka log in. Ini sangat berguna apabila kita ingin menjemput rakan-rakan kita untuk hadir pada sesuatu majlis atau mempromosikan sesuatu barang. Selain itu, berita/info yang ingin kita kongsikan boleh dibuat dengan cara yang begitu mudah sekali.

Apabila wujud dunia tanpa sempadan maka apa yang hak dan yang batil boleh tercampur. Apa yang saya sedar, facebook telah membuatkan dunia ini menjadi satu fenomena baru iaitu semua orang boleh berkongsi. Bukankah ini baik? Ya betul tetapi berdasarkan situasi umat islam sekarang ini membuatkan keadaan menjadi lebih buruk.

Wujudnya pergaulan bebas

Mak saya pernah menceritakan pada saya tentang zaman universitinya dahulu yang antara baik dan buruk itu terhijab. Keadaan dahulu sungguh berbeza.

‘Kami (muslimat) tidak berjumpa dengan lelaki melainkan atas urusan penting sahaja. Tiada gurauan lebih-lebihan, berbincang perkara yang tidak berfaedah dan sebagainya. Masing-masing menjaga pandangan. Memelihara iman. Kami tidak berkongsikan maklumat kami melainkan yang penting dan yang dihalalkan sahaja. Dahulu, kita boleh bezakan mana golongan yang menjaga agamanya, mana golongan yang tidak mementingkan agama sebab tentu sekali mereka tidak bercampur. Yang menjaga agama akan cuba memelihara agamanya sebaik mungkin supaya tidak terjebak kedalam kemungkaran’.

Apabila wujudnya facebook, muslimin dan muslimat seolah-olah boleh berborak tanpa segan silu. Kadang-kadang membincang perkara yang tidak berfaedah. (komen gambar/iklan dan sebagainya) Mungkin ada yang bertanya ‘salahkah kami berkongsi pendapat?’ Niat itu tidak salah. Yang menjadi salah adalah caranya. Niat sahaja betul tetapi caranya salah boleh menyebabkan perkara betul menjadi salah. Jika ingin berkongsi pendapat atau idea, tentu ada cara yang lebih baik. Elakkan gurauan, gelak ketawa dan menceritakan hal sendiri sehingga hal yang kurang penting pun hendak diceritakan.

Berkongsi hal peribadi

Kadang-kadang kita tidak sedar yang kita telah mempamerkan foto kita sendiri. Apa yang saya lihat kebanyakan wanita seolah-olah mempamerkan kecantikan mereka. Ada yang tidak menutup aurat. Membuat gaya-gaya yang saya rasa tidak patut seorang muslimat mempamerkannya. Ya, kadang-kadang kita tidak niat pun begitu. Soalnya, apa jua yang kita (atau orang lain) memuat naik foto kita akan menjadi tontonan umum, apakah kita tidak bimbang mengenainya?

Dalam surah An-Nur, ayat 31 Allah telah berfirman:

“Katakanlah kepada perempuan yang beriman, agar mereka menjaga pandangannya. Dan memelihara kemaluannya dan janganlah menampakkan perhiasan (aurat)nya kecuali yang biasa terlihat.”

Mungkin antara kita mengatakan ‘eh, kami tutup aurat apa.’ Memang betul tetapi Allah mengingatkan kita supaya menundukkan pandangan sesama muslim dan muslimat. Apabila foto kita terpampang di facebook, yang melihatnya bukan pihak perempuan sahaja malah kaum lelaki. Bagaimana jika seorang lelaki itu boleh terjatuh hati? Apakah itu yang anda harapkan? Inilah yang dinamakan fitnah wanita. Kalau dahulu bukan main susah kita nak beri gambar kita pada orang lain. Bukan apa, takut terfitnah “orang boleh berbuat jahat dengan gambar tersebut.”

Jika zaman dulu, masa zaman sekolah saya, hendak bertegur sapa antara lelaki dan perempuan sangat susah. Masing-masing menjaga kehormatan sendiri. Menjaga pandangan. Mungkin ada yang berkata ‘kolotlah’, ‘poyonyer’ dan bermacam-macam lagi. Tetapi inilah yang dianjurkan Islam. Ada sebab mengapa Islam menganjurkan begitu. Pertama, memelihara kehormatan individu. Kedua, tidak berlaku fitnah. ‘Kami cuma berborak biasa sahaja’. Benar, tetapi ingatlah syaitan sangat kreatif. Dia ada strateginya. Melalui borak-borak biasa itu boleh menimbulkan ‘suka’. Melalui ‘suka’ kita akan jadi biasa. Waktu itu kita tidak sedar lagi. Sudah pergi jauh tetapi masih difikirkan biasa. Dari mata turun ke hati. Mana yang salah pun dianggap betul sahaja. Ayuh, sedarlah.

Cukuplah sekadar itu. Itu pun sudah banyak yang kita perlu betulkan. Lalu apakah tindakan kita. Mungkin bukan kita yang buat tetapi rakan kita,saudara kita yang di luar sana masih banyak yang perlu diperingatkan. Belum lagi sentuh soal masa yang menyebabkan ramai remaja menghabiskan masa berjam-jam menghadapnya. Belum lagi sentuh soal manfaat yang menyebabkan prestasi seseorang (kerja/ibadah) menurun disebabkan leka melayannya. Belum lagi sentuh mengenai masa lapang yang menyebabkan remaja kurang menjadi ulat buku (lagi-lagi membaca al-quran) tetapi menjadi ‘ulat muka’ (facebook). Banyak lagi persoalan masalah facebook yang masih belum terungkai. Anda mungkin boleh menilainya sendiri.

Persoalan yang mungkin timbul

‘Lantas, apa yang membuatkan kau menutup akaun?’.

‘Saya hendak menjaga diri saya. Saya tahu cabaran menjadi lelaki muslim sangat tinggi. Saya juga lelaki biasa yang bisa naik turun imannya, saya juga kadang-kadang tidak menjaga pandangan kerana saya juga seorang hamba yang lemah. Namun saya cuba perbaikinya. Saya cuba menjaga iman saya. Saya cuba menghindarkan perkara yang mungkar yang boleh menjatuhkan iman saya. Lalu, jika saya diberi 2 jalan, bukankah sepatutnya saya memilih jalan yang lebih baik?’

‘berdakwah lah melalui facebook..’

‘ Dah pernah cuba tetapi keberkesanannya kurang. Banyak lagi medium dakwah yang lebih berkesan daripada ini. Orang yang ber’dakwah’ kepada maksiat lagi banyak dan dapat mendapat banyak sambutan. Banyak application facebook yang membawa kepada pergaulan bebas. Saya dah cakap tadi susah kalau bercampur antara hak dengan yang batil. Nafsu kita sentiasa mengajak kepada yang mungkar. Saya nak tanya kembali, jika remaja yang sangat sukakan keseronokan, mahu ke dia nak baca post peringatan kita? setakat ‘like’ sahaja boleh la kot. Orang kita ramai yang malas membaca! Banyak yang update seperti gambar, status, komen yang tidak berfaedah lagi banyak sambutan. Berdakwah di facebook samalah seperti terjun dalam masyarakat. Yang paling takut, kita pun terjebak sama. Kita hanya mampu baca sahaja, nak menegur, takut berkecil hati.’

‘Awak nak kata facebook itu salah?’

‘Tidak. Pada saya, penggunanya yang selalu menyalahgunakannya. Gunakanlah ia sekadarnya sahaja. Jangan berkongsi maklumat yang tidak sepatutnya. Jangan upload gambar yang boleh menimbulkan fitnah pada diri kita. Jagalah batasan kita antara lelaki dan perempuan. Kalau gunakan facebook untuk berdakwah, bawalah manusia kepada Tuhan, bukannya pada diri kita. Teruskan istiqamah memberi peringatan. Teruskanlah bagi mereka yang mampu.

‘kalau begitu, macamana nak tahu perkembangan terbaru?’

‘perkembangan terbaru tidak semestinya melalu facebook saja. Banyak lagi wadah lain yang boleh digunakan untuk mencarinya.’

2 comments:

NURUL said...

perkongsian yang menarik dan terkini..sesuai dijadikan bahan bacaan utk remaja zaman kini. aku nk share.jzkk

alfath said...

silakan...valid spjg masa shingga aku sndiri pn terkena bahananya...sama2 kita sntiasa igtkan diri kita